Menu
EUR
De 3 beste energiegels voor tijdens het hardlopen

De 3 beste energiegels voor tijdens het hardlopen

Goed eten voor en eventueel tijdens het hardlopen is superbelangrijk. Maar heb je er weleens bij stilgestaan dat het voor en tijdens het hardlopen ook slim kan zijn om wat energie bij te tanken? Vooral als je langere afstanden loopt, kun je echt niet zonder een goede voorraad koolhydraten. Veel hardlopers laden zich daarom vol met koolhydraten voordat ze aan een marathon beginnen, omdat je lichaam die koolhydraten snel kan omzetten in energie.Tijdens een lange loop heb je natuurlijk geen tijd om rustig aan een maaltijd te beginnen. Je hebt iets nodig dat makkelijk weg te werken is en niet zwaar op je maag ligt. Energiegels zijn dan ideaal. Ze zitten vol met snelle koolhydraten, zodat je net dat beetje extra energie krijgt om door te gaan.

Zoals je misschien wel weet, is het voor hardlopers die streven naar optimale prestaties tijdens trainingen en wedstrijden belangrijk om de beste energiegel te gebruiken. Het juiste type gel kan het verschil maken in hoe je lichaam reageert op de lange duur van een race of intensieve training. Hieronder zetten wij de 3 beste en populairste energiegels op een rijtje met alle belangrijke informatie die jij wilt weten:

1. Maurten Gel 100

De Maurten Gel 100 is revolutionair door zijn gebruik van hydrogel technologie, die zorgt voor een efficiënte aflevering van koolhydraten in de maag waar het snel opgenomen wordt. Deze gel levert maar liefst 25 gram koolhydraten per portie, in een uniek frictieloos pakket dat gemakkelijk te consumeren is zonder dat water nodig is.

Voordelen:

 • Hydrogel technologie faciliteert snelle absorptie
 • Hoge concentratie koolhydraten per gel
 • Vereist geen extra water voor consumptie

Best voor:

 • Hardlopers die maximale energie nodig hebben met minimale gastro-intestinale stress tijdens langdurige activiteiten.

2. PowerBar Energiegel

PowerBar Energiegel is al lang een favoriet onder atleten, bekend om zijn C2MAX carb mix die een dubbele bron van glucose en fructose biedt. Deze gels zijn ontworpen om zowel snelle als geleidelijke energie te leveren, essentieel voor het onderhouden van prestaties over langere tijd. Daarnaast zijn ze verrijkt met natrium en kalium om elektrolyten aan te vullen.

Voordelen:

 • Dual-source koolhydraten voor langdurige energie
 • Bevat essentiële elektrolyten
 • Brede variatie aan smaken en met of zonder cafeïne

Best voor:

 • Endurance atleten die een betrouwbare en langdurige energiebron nodig hebben tijdens intensieve races of trainingen.

3. Born Super Liquid Gel

Born Super Liquid Gel onderscheidt zich door zijn vloeibare consistentie, waardoor het makkelijk is om snel te consumeren tijdens het hardlopen zonder dat kauwen nodig is. Elke gel levert ongeveer 22 gram koolhydraten en is verkrijgbaar in unieke smaken zoals appel-lemon en cappuccino met cafeïne voor een extra boost.

Voordelen:

 • Zeer vloeibare consistentie voor gemakkelijke consumptie
 • Bevat zowel snel als langzaam opneembare koolhydraten
 • Bevat cafeïne in specifieke varianten voor een extra energieboost

Best voor:

 • Hardlopers die een snelle en gemakkelijke energieopname nodig hebben, vooral tijdens races waar elke seconde telt.

Hydratatie in combinatie met het gebruik van energie gels

Een goede hydratatie is essentieel voor het maximaliseren van de effectiviteit van energiegels. De meeste gels vereisen aanvulling met water om een optimale opname te garanderen en het risico op maagklachten te minimaliseren. Het is aanbevolen om ongeveer 150-200 ml water te drinken met elke gel, tenzij anders aangegeven (zoals bij de Maurten Gel 100, die ontworpen is om zonder extra water te werken). Lees ook onze blog over de kracht van elektrolyten drank op hydratatie.

Timing van inname

De timing van je energiegel kan ook een significant effect hebben op je energieniveaus en prestaties. Over het algemeen wordt aanbevolen om je eerste gel ongeveer 45 tot 60 minuten na het begin van de race of training te nemen, gevolgd door een gel elke 30 tot 45 minuten gedurende de activiteit, afhankelijk van je eigen energiebehoefte en de duur van de activiteit.

Dieet en voedselintoleranties

Houd rekening met je dieet en eventuele voedselintoleranties. Veel energiegels zijn gemaakt met ingrediënten die problematisch kunnen zijn voor mensen met gevoeligheden, zoals fructose of gluten.

Goede voorbereiding; eerst trainen met gels

Het is cruciaal om te trainen met de energiegels die je van plan bent te gebruiken op je wedstrijddag. Dit helpt niet alleen om maagklachten te voorkomen, maar zorgt er ook voor dat je lichaam kan wennen aan de specifieke soort en timing van de energievoorziening. Dit zal je helpen om je voedingsstrategie te verfijnen voor optimale prestaties tijdens de race.

Rekening houden met weersomstandigheden

Weersomstandigheden kunnen ook een invloed hebben op je voedingsstrategie. In warmer weer kan je behoefte aan hydratatie toenemen, wat betekent dat je mogelijk meer water moet drinken met je gels. Koude omstandigheden kunnen je energiebehoeften veranderen en soms de textuur van de gels beïnvloeden, waardoor ze moeilijker te consumeren zijn.

De beste hardloop energiegels

Of je nu voorkeur geeft aan de innovatieve hydrogel technologie van Maurten, de betrouwbare energie van PowerBar, of de snelle consumptie van Born's vloeibare gels, het is belangrijk om een product te kiezen dat past bij jouw persoonlijke voorkeur. In onze ogen zijn deze 3 toegelichte energielgels de beste keuze, maar ons advies is om te testen tijdens trainingen om te bepalen welke energiegel het beste bij je past. Mocht je meer informatie nodig zijn, of persoonlijk advies willen, neem dan eenvoudig contact met ons op en wij helpen je met alle plezier verder!

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €45,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!